Match Worn Home Shirt Thomas Meunier

 

With Dexia and No Sweat/No Glory on the chest, worn in a Jupiler Pro League match

 

                  between match day 2 and 27.

 

 

  

 

Bench Worn Home Shirt Thibaut Van Acker

 

 Without No Sweat No Glory print on the chest, only used on the first Jupiler Pro League game

 

                     against KVC Westerlo (5-0)

 

                     

 

 

 

 

Match Worn Home Shirt Nabil Dirar

 

 With special white numbering and sponsor.  Worn in the Europa League match vs Sporting Braga.

 

 

 

 

Match Issued Away Shirt Mushagalusa Bakenga Joar Namugunga

 

            Issued for a Belgian Jupiler Pro League game

 

 

 

 

 

Match Issued Away Shirt Thomas Meunier

 

Issued for a Europa League group stage game.  Meunier did wear short sleeves.

 

 

 

 

 

Match Issued Away Shirt Carlos Arturo Bacca Ahumada

 

             Issued for a Europa League game

 

 

 

 

Match Issued Away Europa League Shirt Thibaut Van Acker

 

            Issued for a Europa League group stage game.  Van Acker did only wear short sleeves.

 

 

 

 

Match Worn Away Shirt Frederik Stenman

 

                         Worn in the Europa League away game at Hannover 96 (2-1)

 

                     

 

 

Match Issued Third Shirt Nabil Dirar

 

Issued for the Cofidis Cup away game at KAA Gent (4-4).  Dirar did wear short sleeves.

 

 

 

 

Bench Worn Third Shirt Daan Van Gijseghem

 

Bench worn in the away games at KRC Genk and KAA Gent.  Van Gijseghem didn't feature.

 

 

 

 

 

Match Worn Home Shirt Carlos Arturo Bacca Ahumada

 

 With 'new' sponsor Belfius on the chest, worn in a Belgian Jupiler Pro League Play Off game.

 

 

 

 

Match Worn Away Shirt Jonathan Blondel

 

 With 'new' sponsor Belfius on the chest.  Worn in the Jupiler Pro League Play Off away game at

 

                        Anderlecht (1-1)

 

 

 

Match Worn Third Shirt Ryan Donk

 

 With 'new' sponsor Belfius on the chest.  Worn in the Jupiler Pro League Play Off Away game at 

 

                     KRC Genk (1-2)

 

 

 

Match Worn Home Shirt Bjorn Vleminckx

 

 With special print 'Our goal a Better world'

 

                     Worn in the Jupiler Pro League game against Zulte Waregem (1-0) in which Vleminckx did score 

 

 

 

 

Bench Worn Home Shirt Thibaut Van Acker

 

 With special print 'Music for life', used in the Jupiler Pro League game at OH Leuven (3-1)

 

 

 

 

 

Match Worn Boots Lior Refaelov

 

Worn in the Jupiler Pro League home game against KRC Genk

 

 

Op het einde van het vorige turbulente seizoen was het bestuur niet langer 100 % overtuigd van het aanblijven van Adrie Koster. De naam van Gentcoach Franky Dury klonk steeds nadrukkelijker. In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Gent koos het Clubpubliek echter massaal de kant van Koster. Het bestuur bleef niet doof voor de stem van de fans en liet Koster ook aan deze jaargang beginnen.

 

Club was op bestuurlijk vlak intussen volledig veranderd. Sven Vermant en jeugdcoordinator Henk Mariman waren al benoemd tot sportief managers. Club zette ook een indrukwekkend scoutingsapparaat op met tal van ex-spelers zoals Rune Lange, Mario Stanic en Paul Okon. Op sportief vlak werd er geprofessionaliseerd met de inbreng van het personal performance center en linietrainers. Ook hiervoor werden ex-spelers aangesteld zoals Stephan Vanderheyden, Kenneth Brylle en Philippe Clement.

 

Tot slot wilde het nieuwe bestuur terug grijpen naar de oude waarden en werd daarom de slogan ‘No Sweat/No Glory’ in het leven geroepen.

Reeds aan het einde van vorig seizoen was duidelijk dat Club niet langer rekende op verschillende spelers. Karel Geraerts, Jeroen Simaeys en Marcos Camozzato werden in de B-kern gezet, zij mochten op zoek naar een nieuwe ploeg. Dat gebeurde voor de eerste twee, Marcos vond geen nieuwe ploeg en hij bleef dus in de B-ploeg. Topschutter Perisic tekende bij Duits kampioen Borussia Dortmund. Geert De Vlieger stopte en Peter Van der Heyden vertrok einde contract. En dan was er nog de soap rond Ronald Vargas. De verlenging van zijn contract bleef maar aanslepen omdat zijn entourage meer geld bleef vragen. Club stelde zijn veto en de Venezolaan tekende bij aartsvijand Anderlecht dat 2.5 miljoen voor hem neertelde. Club verloor dus twee smaakmakers in de zomer en dus was er werk aan de winkel.

 

Het nieuwe bestuur had dus grootse plannen en roerde zich al snel op de transfermarkt. Club wilde mentaliteit en ging dus vooral de Scandinavische toer op. Hogli en Almeback kwamen uit Noorwegen en Zweden. In Nederland vond men met Stenman en Zimling nog een Zweed en een Deen. Zij moesten het nieuwe blok van Club vormen. In aanvallend opzicht moest de Israelier Lior Refaelov de vervanger worden Ivan Perisic. Victor Vazquez van Barcelona B moest de man met de ideeën worden en voor de positie van diepe spits trok Club de geldbuidel open om de topschutter van Nederland, Bjorn Vleminckx te halen. Tot slot had Luc Devroe in de winter al een talent uit derde klasse vast gelegd, Thomas Meunier. Bij Udinese werd de jonge Tsjechische spits, Matej Vydra geleend.

Nog voor het seizoen had Club met pech af te rekenen, nieuwe linksback Stenman blesseerde zich in de voorbereiding en was out tot de winterstop. Club begon fors aan het nieuwe seizoen met een 5-0 overwinning tegen Westerlo. In de tweede helft speelde Club bijwijlen wervelend voetbal. Ook in de eerste helft op STVV op speeldag 2 tikte Club de tegenstand helemaal dol, ruststand 0-3. In de tweede helft keerde het tij echter en een te zegezeker Club liet STVV nog tot 3-3 terugkomen. Daarna volgde een zege tegen OHL en een gelijkspel op Zulte Waregem. Op speeldag vijf kwam Anderlecht op bezoek. De Brusselaars kregen al vroeg een penalty, die Coosemans stopte. In de tweede helft kreeg diezelfde Coosemans rood na opnieuw een penaltyfout. De jonge invallersdoelman Dhoest, 17 jaar, stopte bij zijn debuut de elfmeter van Kljestan. Aan de overzijde kreeg ook Club een penalty, omgezet door Odjidja. Een goal diep in blessuretijd van Jovanovic zette echter een domper op de vreugde.

 

Europees had Club zich intussen vrij makkelijk geplaatst voor de poules van de Europa League door de maat te nemen van Qarabagh en Zestafoni.

In de competitie ging het Club voor de wind met verdiende zeges in de moeilijke verplaatsingen op Lokeren en Mechelen. Bjorn Vleminckx vond maar moeilijk de weg naar de netten en de eerste kritiek stak de kop op. Op Beerschot werd een punt weggegeven na alweer een tegengoal in blessuretijd. Daarna werd vlot de maat van AA Gent genomen na onder meer een weergaloze actie van Vadis Odjidja die van de ene backlijn naar de andere liep, onderweg vijf man dribbelde en Meunier een doelpunt voorschotelde. Meunier pikte het niveauverschil snel op en toonde zich een fantastische ontdekking.

 

In de Europa League won Club vlot van Maribor en werd verrassend gewonnen op het veld van Braga, finalist in de Europa League van vorig jaar. Ryan Donk zorgde met een rake kopbal voor de stunt. Thuis tegen Birmingham liep het echter mis, in minuut 100 werd het gelijkspel nog uit handen gegeven.

 

Op Kortrijk borrelde de frustratie weer op. Opnieuw werd een voorsprong in de laatste minuten weggegeven, deze keer werd zelfs een nederlaag opgelopen. Het was reeds de zevende keer dit seizoen dat Club een voorsprong weg gaf in de laatste vijf minuten. Dit werd op de duur een item en ging in de hoofden van de spelers zitten. Er kwam ook kritiek op de jonge doelman Coosemans na een paar houdbare tegengoals. Enkele dagen later ging Club ook uit de beker na een ouderwetse 4-4 op AA Gent waarna Club verloor met penalty’s.

Drie dagen later kwam kampioen Genk naar Brugge. Club speelde een uur lang het beste voetbal in jaren vertoond en klom naar een 4-2 voorsprong onder meer na een sublieme tiktak-goal afgemaakt door Vazquez. Echter ook deze keer werd de voorsprong weer weggegeven. Debruyne schoot Genk nog naar 4-5. Koster had wel het excuus dat hij achterin dat laatste half uur met een onuitgegeven verdediging speelde met Van Acker, Donk, Van Steenkiste en De Jonge. Het bestuur had echter geen medelijden en ontsloeg de Zeeuw de dag na de match.

 

Coach Verkempinck kreeg het vertrouwen voor de match op Standard, hij viste meteen Marcos Camozzato uit de B-kern en dropte de Braziliaan in de basis. Club verloor echter kansloos. Het bestuur besefte dat een nieuwe trainer dringend was en toverde een topper uit de hoed met de Duitser Christoph Daum. Hij moest Club opnieuw leren verdedigen en vooral de winnaarsmentaliteit weer eigen maken. Verkempinck pakte nog een punt op Birmingham en daarna stond Daum in de stadsderby voor z’n debuut. Die werd gewonnen met 1-0 na een fabuleuze goal van Nabil Dirar.

Daum legde eerst accenten op het verdedigende werk. De eerste weken was het voor de fans niet om aan te zien, maar het werkte, Club won vier keer op rij met 1-0 en je zag het vertrouwen en de mentaliteit terugkeren. In het mirakel van Maribor kwam een verslagen Club op 17 minuten terug van 3-0 naar 3-4. Christoph Daum zette Club helemaal naar z’n hand. Toch verloor Club ook onder hem een eerste keer, op OHL na een rode kaart van Odjidja.

 

In de winterstop deed het bestuur nog een inspanning. Coosemans was het vertrouwen kwijt en dus had Club een ervaren doelman nodig, die vond men bij AA Gent in de figuur van Bojan Jorgacevic. De tegenvallende eerste ronde van Vleminckx en de zware blessure van Vydra noopte het bestuur ook tot het binnenhalen van aanvallende versterking. Die vond men in de Colombiaanse sluipschutter Carlos Bacca en de jonge Noor Mushaga Bakenga. Uit Spanje kwam Jordi Figueras van Vallecano de verdediging versterken.

 

Bacca en Bakenga bleken al snel twee spelers voor de toekomst, dus bleef het gewicht van de aanval op de schouders van Akpala rusten. De Nigeriaan verbaasde vriend en vijand en speelde een sterk seizoen.

Club had vertrouwen getankt in de winterstage en ging vrank en vrij zijn kans op Anderlecht. De efficientie van Anderlecht strafte Club echter met 3-0 af. Een week later kwam ook Mechelen winnen in Brugge na een match waarin niks lukte. Club sloot de reguliere competite echter af met acht zeges in negen matchen en begon zo de Playoffs op een zucht van leider Anderlecht. Tussendoor had sponsor Dexia een naamsverandering ondergaan.  Dexia werd Belfius en dus veranderde ook de opdruk op de shirts van Club voor het eerst in jaren.  Club begon aan de playoffs met een zege tegen Genk maar verloor daarna op Kortrijk. Deze playoffs zouden verschillende teams haasje-over spelen, alleen plaats 1 en 2 bleef dezelfde. Club kwam twee keer op een punt van Anderlecht en had de leidersplaats voor het grijpen. Een dosis pech en vooral arbitrale onkunde boorde Club echter te vaak punten door de neus. Zo ook in de match die over de titel besliste. Op Anderlecht kwam Club oververdiend op voorsprong, werd Bacca onterecht afgevlagd en kreeg Anderlecht een strafschop in minuut 94, het was tekenend voor de playoffs van Club. Toch sloot Club het seizoen af op de vooraf beoogde tweede plaats die recht gaf op CL-voorronden.

 

Christoph Daum besloot om terug naar Duitsland te trekken voor zijn gezin. Op enkele dagen had het bestuur al een opvolger. Bij de bond haalde men Georges Leekens weg. Mac the knife kwam opnieuw thuis. Zijn taak: beter doen en dus kampioen worden. Er werd ook afscheid genomen van Vermant, Mariman en Verlinden. Philippe Vandewalle, nog zo’n ouwe getrouwe.werd keeperstrainer.