Match Worn Home Shirt Jan Ceulemans

 

 


 

Match Worn Away Shirt Frank Farina

 

 


 

Match Worn Away Shirt Foeke Booy

 

Worn in the Cupfinal vs KV Mechelen.  Booy did score the 2-0.

 

 

 

 

Match Worn Third Shirt Frank Farina

 

                    Worn in the EC I home game against AC Milan 

 

 

 

 

 

Dany Verlinden ontpopte zich met zijn prestaties tot de definitieve numero uno en verdreef hiermee Philippe Van de Walle. Fluppe vertrok dan ook begin dit seizoen naar Germinal Ekeren.

 

Hans Galjé kwam als vervanger over van SV Waregem. Uit Nigeria werd de jonge Daniel Amokachi aangetrokken. Amokachi werd in zijn eerste seizoen slechts mondjesmaat gebracht, maar zou later uitgroeien tot een absolute sensatie. Verder kwamen Rudi Cossey (RWDM) en Claude Verspaille (KV Kortrijk) de rangen versterken.

 

Nog voor aanvang van het seizoen mocht club met de supercup reeds een eerste trofee in de kast zetten. Na een spannend 2-2 gelijkspel werd bekerhouder Club Luik met 7-6 verslagen in de penalty’s.

 

Bij aanvang trok Club gewoon de kampioenenlijn door met vijf zeges op rij, maar daarna begon de machine te sputteren. Matchen die club vorig jaar ternauwernood wist te winnen eindigden nu vaak in een gelijkspel, waardoor Club al gauw terrein verloor op de concurrentie. Dieptepunt was de 5-1 rammeling op het veld van Anderlecht.

In de terugronde kwam Anderlecht ook nog eens winnen in Olympia. Anderlecht werd kampioen en club eindigde pas op een ontgoochelende vierde plaats. Hoogtepunt van het reguliere seizoen was ongetwijfeld de Derbyzege tegen Cercle Brugge waar Club Cercle klopte met een vooroorlogse score van maar liefst 10-0, met ondermeer vier goals van Farina.

 

Tussendoor won Club voor de beker in de achtste finales wel met 0-2 op het veld van Anderlecht door goals van Janevski en Caje. Wat toen nog een doekje voor het bloeden leek, bleek later de aanloop naar alsnog een mooi seizoenseinde.

 

Europees werd Club in de beker voor landskampioenen uitgeschakeld door het grote AC Milan, met Van Basten, Rijkaard en Gullit. In Milaan speelde Dany Verlinden één van de matchen van zijn leven. Hij ranselde alles uit zijn kooi, tot wanhoop van de Italianen waardoor het 0-0 bleeft.

 

In Brugge werd club geklopt door een meesterlijk schot van Carbone in de winkelhaak. Club forceerde in de tweede helft nog meerdere kansen, maar ondermeer door een onterecht afgekeurd doelpunt zat een comeback er niet meer in. Marco Van Basten werd uitgesloten met donkerrood na een elleboogstoot waarmee hij de kaak van Pascal Plovie brak.

 

Op het einde van het seizoen was de kogel door de kerk, Georges Leekens zou Club verlaten voor KV Mechelen. Het toeval wilde dat net Mechelen onze tegenstander zou worden in de bekerfinale.

 

 

Op de Heizel werd voor het eerst terug gevoetbald sinds het Heizeldrama, Club kwam verdiend op voorsprong via Frank Farina. Diep in de tweede helft verdubbelde Foeke Booy de score. Mechelen sloeg nog terug via Bruno Versavel maar in de laatste minuut zorgde Ceulemans van op de stip voor zekerheid, 3-1

 

Niemand kon op dat moment vermoeden wat later waarheid zou worden. Dit zou het laatste echte kunstje worden van Jan Ceulemans op een voetbalveld. Daarom is dit ook een typisch beeld dat bij vele clubfans nog in het geheugen gegrift zal staan. Hoe dé clubspeler bij uitstek in de striemende regen die penalty staalhard binnenknalt en enkele minuten later die beker dol van vreugde in de lucht mocht steken.

 

Ceulemans zou nog starten aan het volgende seizoen, maar twee kapotte knieën zouden er voor zorgen dat hij al snel in het seizoen 91-92, zijn einde als voetballer zou moeten aankondigen.

 

Frank Farina scoorde een stuk minder als in het vorig seizoen, maar versierde niettemin een transfer naar het Italiaanse Bari. De Italianen betaalden 120 miljoen Belgische frank voor onze Australische prijsschutter.

 

Op individueel vlak werd Franky Van der Elst beloond met de gouden schoen voor zijn fantastische prestaties in het vorige kampioenenjaar. Als stofzuiger was hij de ideale verbindingsman tussen verdediging en middenveld