Match Worn Home Shirt Darko Anic 

 

 

 

 

 

Match Worn Home Shirt Gert Claessens

 

Used in friendly matches

 

 

 

Match Worn Home Shirt Eric Deflandre

 

Used in friendly matches

 

 

 

Match Worn Away Shirt Hervé Nzelo Lembi 

 


 

 

 

 

Het bestuur had de les van afgelopen zomer weer begrepen en ging weer op zoek naar de nodige kwaliteitsinjectie. Zo werd met Aleksandar Ilic een harde en kopbalsterke Servische verdediger binnengehaald. In het aanvallende compartiment dacht men een nieuwe topschutter te hebben gevonden met de Marokaanse Belg Nordin Jbari van AA Gent. Senegalees dribbelwonder Fadiga en Servische strateeg Darko Anic kwamen het middenveld versterken.

 

Eric Gerets werd vorig jaar kampioen met Lierse en wilde nu hetzelfde nog eens overdoen bij Club Brugge. Hugo Broos verliet de club na zes toch wel succesvolle seizoenen.

 

Dit werd ook het seizoen van de verbouwingswerken in Olympia. Van de tribunes achter doel werd de daken afgehaald en hier werd een tweede ring boven op gezet. Dit allemaal in het teken van Euro 2000 dat twee jaar later zou starten.

 

Club begon als een wervelwind. In het Ottenstadion werd AA Gent met 0-4 vernederd. Robert Spehar leek het scoren niet verleerd want hij legde er meteen weer drie in het mandje. De week daarna deed AS Monaco echter een bod van 150 miljoen en werd de Kroaat alsnog verkocht. Het Brugse publiek was weer een van haar smaakmakers kwijt.

Ook de volgende matchen werden gewonnen, waardoor club startte met 24 op 24. De heenronde werd afgesloten met 15 zeges en twee gelijke spelen. Dit Club Brugge had werkelijk alles. Honger, fysieke kracht, technisch meesterschap, veel scorend vermogen en een goeie organisatie. Onder de branie van Eric Gerets speelde Club een soort totaalvoetbal, zonder echte uitblinkers maar met een zeer uitgebalanceerd team. Vooral de 0-3 overwinning op Standard baarde veel opzien. Ilic pakte daar rood na een klein half uur spelen. Gerets zette geen extra verdediger maar ging met Eric Addo achterin man op man spelen. Zo kon club offensief meester van de situatie blijven en wonnen ze ruim met 0-3, indrukwekkend.

 

Halfweg november werd er nog een spits bijgehaald, de Litouwse international Edgaras Jankauskas; In zijn debuut op Germinal Ekeren scoorde hij meteen twee keer. Ook de wedstrijden daarna bleef hij vlot de weg naar de netten vinden. De fysieke gelijkenis met Ceulemans was treffend en dus haalde de kop voor de Litouwse stormram de sterke Jan song terug van onder het stof.

 

Club had in die ijzersterke heenronde zo’n grote voorsprong opgebouwd dat onbewust de voet toch wat van het gaspedaal werd gehaald. De meeste wedstrijden werden evenwel nog steeds gewonnen, zij het met minder machtsvertoon als daarvoor. Pas op speeldag 25 ging club een eerste keer met de billen bloot. Op Racing Genk ging Club in de stromende regen met 3-0 onderuit tegen Strupar en co.

 

Voor de wedstrijd op Beveren raakte bekend dat Lorenzo Staelens had getekend bij Anderlecht. Staelens die op dat moment aan zijn negende seizoen bezig was bij club werd door de blauw-zwarte achterban zwaar op de korrel genomen. Spandoeken als ‘Lorre lafaard’ waren zijn deel. Later zou het nooit meer goedkomen tussen Staelens en het Brugse publiek. Zo was er een zege op RWDM waar iedereen compleet uit de bol ging bij het doelpunt van Jbari maar er niemand juichte en zelfs met de rug naar het veld werd gestaan bij de goal van Staelens.

 

Club lag dus op schema voor een elfde titel. Tegen Germinal Ekeren zou het gebeuren, alle festiviteiten waren gepland alleen ging het titelfeestje niet door want Radzinski en co kwamen ijskoud winnen met 1-3 in Brugge.

 

Dan moest het maar de week daarna gebeuren en wat is er mooier dan een titel vieren tegen je aartsrivaal? Eigenlijk hoefde het niet eens meer, want Genk had s’middags niet gewonnen van Lierse waardoor club toen al mathematisch zeker was van de titel. Een fles champagne werd toen al gekraakt in het afzonderingsoord, maar club wilde die avond in het Astridpark toch nog even de puntjes op de i zetten. Club won met 0-1 via een goal van Sven Vermant voor de eigen kop. Toen kon het feest bij de Brugse kop helemaal niet meer op. De Brugse fans waren immers al gans de namiddag de titel aan het vieren in het hol van de leeuw wat de spanning er enkel groter op maakte.

In het Koning Boudewijnstadion had Club finaal de kans om nog eens de dubbel te halen. Milan Lesnjak die net voor die finale was binnengehaald als versterking voor volgend seizoen zou debuteren in die match. Met 100 miljoen frank was hij toen veruit onze duurste aankoop ooit. In die bekerfinale werd club van de mat geveegd door een veel hongeriger Genk onder leiding van een jonge Philippe Clement.

 

Europees werd dit seizoen geen hoogvlieger. Net als vorig seizoen eindigde het schip in Duitsland, deze keer was Bochum 1/16e finales een maatje te groot.

 

Het onmiskenbare talent van de jonge Ghanees Eric Addo kwam dit jaar aan de oppervlakte.  Hij won dit seizoen de ebbenhouten schoen..