Match Worn Home Shirt Ivan Leko

 

Worn in a Belgian Jupiler League game

 

 

 

 

 

Match Worn Home Shirt Javier Garcia Portillo

 

Worn in a Belgian Jupiler League game

 

 

 

 

Match Worn Home Shirt Bosko Balaban

 

Worn in the Uefa Cup game against AS Roma

 

 

 

 

 

Match Issued Home Shirt Sergiy Serebrennikov

 

Issued the Uefa Cup games against AS Roma

 

 

 

 

 

Match Worn Home Shirt Gaetan Englebert

 

Worn in the UCL group stage home game against Juventus (1-2)

 

 

 

 

Match Worn Away Shirt Javier Garcia Portillo

 

Worn in a Belgian Jupiler League game

 

 

 

 

Match Worn Away Shirt Javier Garcia Portillo

 

Worn in the UCL group stage away game at Juventus (1-0)

 

 

 

 

Match Issued Shirt Gert Verheyen

 

Special Dexia promo print ‘1,25%+2%’, used in the Jupiler League home games against 

 

                    Brussels (3-0) and Lierse (3-1)

 

 

 

Bench Worn Shirt Victor Simoes De Oliveira

 

Special Dexia promo print ‘1,25%+2%’, used in the Jupiler League home games against

 

                    Brussels (3-0) and Lierse (3-1)

 

 

 

Match Issued Shirt Gert Verheyen

 

With Special Dexia promo print ‘1,25%+2%’, Used in the Jupiler League away game at 

 

                    Roeselare (1-1)

 

 

 

 

 

De Brugse achterban was uiteraard ongerust na zoveel bepalende figuren te hebben zien vertrekken. Het bestuur koos daarom voor een soort charme-offensief door oude Brugse helden naar huis te halen. Jan Ceulemans, naast Raoul Lambert mister Club Brugge, werd hoofdcoach. Zijn assistent werd Franky Van der Elst, nog zo’n clublegende.

 

Uiteraard was het legioen door het dolle heen. Michel d’Hooghe sprak van het willen herstellen van Oude Brugse waarden. Dit zou echter diepere wonden slaan dan ooit tevoren, maar dat kon men toen nog niet weten.

 

Wel had men zich grondig miskeken op de waarde van de spelers die vertrokken waren. Iedereen wist dat het tijd zou vragen om deze jongens waardig te vervangen. Maar sommige transfers waren op dat vlak toch slecht gecast.

 

Rozehnal werd vervangen door Joos Valgaeren van Celtic. Joos had daar veel matchen in de CL gespeeld maar bleek opgebrand, was vaak gekwetst en dus nooit echt topfit. Simons werd vervangen door Vermant. Vermant was altijd een goeie speler geweest, maar veel aanvallender dan Simons, bovendien had hij niet het loopvermogen van Simons op die postie, terwijl net dat de sleutel tot succes was in het verleden. Als vervanger van Ceh kwam Ivan Leko en ook Gregory Dufer kwam van Caen om de rechterflank te versterken.

Club begon dan ook erg moeizaam aan het seizoen. Na vier speeldagen telde het al vier verliespunten, bovendien werd thuis tegen de kleintjes met veel moeite en al bibberend gewonnen. Op de laatste dag van de transfermarkt toverde Degryse nog een konijn uit de hoed, Javier Portillo werd van Real Madrid voor één jaar gehuurd.

 

Europees viel er wel goed nieuws te rapen. Het Noorse Valerengen was de enige klip die Club moest omzeilen richting Champions League. In Noorwegen werd 1-0 verloren en in Brugge trokken de Noren van Kjetil Rekdall een heuse muur op. Club vond geen gaatje tot Bosko Balaban Club er op het einde toch weer doortrok met een goal. Club ging op zoek naar meer maar de 1-1 bleef zelfs na verlengingen nog op het bord. Weer moest Club het zien te klaren met een penaltythriller en weer lukte het. De Kroaten Butina en Balaban waren andermaal helden van dienst. Jan Breydel ging weer massaal uit het dak, dromend van weer een Europese winter.

 

Club werd in een poule geloot met Juventus, Bayern en Rapid Wien. Een zware groep dus. De eerste match ging meteen verloren. Juve won oververdiend in Brugge met 1-2 nadat de Italianen het Brugse doel voortdurend hadden bestookt. Bij Club debuteerde Stijn Stijnen die avond en die frustreerde David Trezeguet, Pavel Nedved en Co voortdurend met enkele mirakelsaves.

Ook op Bayern werd logisch verloren, zij het wel met een zeer discutabel doelpunt. Op Rapid Wien zorgde Balaban, weer hij, voor de eerste Brugse driepunter. Thuis tegen Rapid kwam Club al in de eerste minuut op achterstand, maar Portillo, Balaban en Verheyen hielden de punten toch thuis.

 

Plots deed Club dus weer mee, al moest het nu wel wat gaan rapen op Juventus. In de diepvries van Turijn hield Club de deur lange tijd op slot, maar scoorde Del Piero op het eind toch nog de winner. De laatste match tegen Bayern was enkel nog voor de eer. Bayern kwam al snel op voorsprong, maar een weergaloze knal van Portillo in de winkelhaak hield een punt in Brugge.

Club eindigde naar goede Europese gewoonte dus derde en mocht naar de Uefacup. Daarin was het Italiaanse AS Roma een maat te sterk.

 

De Europese campagne verbloemde echter lange tijd wat er allemaal mis ging op de Club. De sfeer in de groep was niet meteen optimaal en ook de resultaten in de competitie waren verontrustend. Het was van 1993 geleden dat Club nog eens uit de top twee was gevallen en nu dreigde men plots wel heel diep weg te zakken.

Er werd kansloos verloren op Lokeren, Anderlecht kwam in Jan Breydel winnen zonder erg veel moeite en een week later veegde Boussoufa met Gent de vloer aan met Club, 4-1.

 

Het werd het bestuur allemaal te veel en vijf speeldagen voor het einde greep het in. Coach Ceulemans werd ontslagen. De vriendschap tussen Caje en Degryse zou hierdoor aan diggelen worden geslagen. Iedereen herinnert zich ook nog de beelden van een huilende Van der Elst bij het vernemen van het nieuws. Alles en iedereen met een blauw-zwart hart was in diepe rouw. Dé figuur die blauw-zwart ademde en voelde werd nu zonder meer opzij gezet.

 

Hij werd opgevolgd door Emilio Ferrera. Een heel ander type. Waar Caje coachte op buikgevoel was Ferrera er eentje van de tactische school. Ferrera ging uit van goeie organisatie en de intuitie van zijn aanvallende spelers. Hij parkeerde Club in die laatste wedstrijden nog op plaats drie, goed voor een Europees ticket. Toch kon het de pijn in de harten van de supporters niet verzachten, de pijn van het verraad tav hun Sterke Jan.  

Er moest nog afscheid worden genomen van een monument. Gertje Verheyen besliste om er de brui aan te geven, hij zou beloftencoach worden, voor even toch.

Tegen Racing Genk kreeg hij een applausvervanging en een oorverdovend applaus. Na de match volgde nog een indrukwekkend eerbetoon vanwege de Brugse fans.