Match Worn Home Shirt Jean-Pierre Papin

 

Worn in the Cup final against Cercle Brugge which Club Brugge won with 3-0. Papin scored twice

 

 


 

Match Worn Home Shirt Jean-Pierre Papin

 

Worn in the Uefa Cup match against Boavista

 

 

 

 

 

In de zomer van 1985 was het Raoul Lambert zelf die tijdens een scouting in het Noord Franse Valenciennes zijn eigen opvolger vond, Jean-Pierre Papin. Op dat moment was Papin een nobele onbekende spits uit de Franse tweede klasse. Bij Club zou hij de deur openen voor een internationale topcarriere bij Marseille, AC Milan en Bayern Munchen met prijzen als de Champions League en de gouden bal op zijn palmares. Jaren later, in 2008, werd hij door de Brugse aanhang verkozen tot beste buitenlander ooit bij Club Brugge.

 

Deze zomer werd Assubel de nieuwe hoofdsponsor op de shirts. De spelersgroep die was samengehouden en versterkt met Papin achtte zich klaar om eindelijk weer voor de prijzen te gaan.

 

Papin etaleerde zich al snel als de gedroomde afwerker waar Club al jaren naar zocht. De kleine aanvaller was pijlsnel en had een ongelofelijk atoomschot in de voeten waaraan meerdere keepers hun handschoenen verbrandden.

 

In de Uefabeker speelde club een spectaculaire partij op het veld van Boavista. De Portugezen wonnen met 4-3 wat op zich een goeie uitgangspositie was voor Club. In Brugge nam Papin op zijn eentje de maat van de Portugezen door de drie goals in de 3-1 overwinning voor zijn rekening te nemen. Een ronde later bleek het Russische Spartak Moskou tweemaal te sterk.

Het slot van de competitie was er eentje om van te smullen. Club speelde de finale van de beker tegen buur Cercle voor de gelegenheid op Olympia. Een jaar na het Heizeldrama was er immers geen sprake van deze match in Brussel te spelen. Club won met droge 3-0 na opnieuw twee goals van Papin.

 

Eindelijk nog eens een echte prijs, maar Club vierde eerder ingetogen omdat men enkele dagen later aan de bak moest in testwedstrijden tegen Anderlecht. Beiden waren samen op de eerste plek geëindigd en een dubbel duel zou beslissen over de kampioen.

 

Op Anderlecht scoorde Vercauteren al vroeg de 1-0. Club toonde echter een winnaarsmentaliteit en Luc Beyens scoorde de verdiende 1-1.

 

Alles zou dus beslist worden bij de laatste match op Olympia. Het stadion was volledig uitverkocht en er hing elektriciteit in de lucht. Papin knalde een van zijn atoomschoten in doel en toen Willy Wellens de voorsprong verdubbelde ging het dak er bijna af. Vandereycken, lang een boegbeeld bij Club, scoorde de 2-1. Plots werd het nog bibberen en het werd nog erger toen De Mol een kwartier voor tijd de gelijkmaker scoorde. Vandereycken pakte nog rood en maakte het bekende omkoopgebaar. Club gooide alles nog naar voren maar stuitte op een sublieme Munaron waardoor Anderlecht kampioen werd op Brugse bodem.

 

Jan Ceulemans zag alweer een uitstekend jaar bekroond met zijn derde gouden schoen. Hou zou in de zomer ook één van de uitblinkers worden op het WK in Mexico waar de rode duivels de halve finale speelden.

 

Papin scoorde twintig keer en werd door Bernard Tapie voor een grote zak miljoenen naar Olympique Marseille gehaald.