Match Worn Home Shirt Dennis Van Wijk

 

 

 


Match Worn Home Shirt Leo Van Der Elst

 

 

 


Match Worn Home Shirt Ronnie Rosenthal

 

 

 


Match Worn Away Shirt Jan Ceulemans

 

 

 

 

 

Geen grote wijzigingen dus, enkel Serge Kimoni en Jan Goyvaerts kwamen erbij op Olympia.

 

Club begon als een speer aan deze jaargang. Het Russische Zenit Leningrad werd met groots gemak opzij gezet en in de competitie kon Club gelijke tred houden met de concurrentie.

 

Royal Antwerp FC bleek dit jaar de te kloppen ploeg. Zij speelden lang aan de leiding gevolgd door Club, Anderlecht en Standard. Club kreeg een kleine terugval en verloor een paar keer smadelijk zoals de 2-4 tegen Beerschot en de 5-2 op Beveren.

 

In Europa liep de trein intussen wel op rolletjes. Club behaalde het ene mirakel na het andere. Eerst werd er met 3-1 verloren tegen de Joegoslavische topclub Rode Ster Belgrado. Enkele jaren later zou Belgrado Europacup I winnen. In Brugge werden de Joegoslaven echter van het kastje naar de muur getikt. Brylle en Ceulemans zorgden voor 2-0, voldoende voor kwalificatie. Maar Club duwde door, via een owngoal en een late goal werd het nog 4-0.

 

Dit was tekenend voor het Club van Houwaert, in een slechte dag goed voor een pandoering, maar in een goeie dag, zeker op Olympia, was de machine niet te stoppen en gingen ze altijd maar door, op zoek naar meer goals.

 

In de achtste finales zou nog een groter wonder geschieden. In het Westfalenstadion, thuisbasis van Europese topper Borussia Dortmund ging Club met 3-0 onderuit. Onmogelijke opdracht leek het, maar niet voor de Houwaert boys. In een ijskoud en bevroren Olympia ging de temperatuur naar het kookpunt die avond. Ceulemans zorgde snel voor een broodnodige goal. Leo Vanderelst scoorde net na rust de goal van de hoop. Toch bleef het oppassen voor de tegenstoten. Maar Club was zo sterk en de zegedrang was zo groot dat Borussia tegen de eigen goal werd gedrukt. Tien minuten voor tijd kreeg Club een strafschop, omgezet door opnieuw Leo Vanderelst. In de verlengingen kreeg uitgerekend Franky Vanderelst Borussia op de knieën en Olympia in vervoering. Opnieuw Leo Vanderelst zorgde voor het orgelpunt en de 5-0 vernedering. Deze match is nu nog steeds een referentiepunt in de blauwzwarte geschiedenis.

 

Gesterkt door deze Europese exploten en de deugddoende winterstop ging Club ook in de competitie opnieuw de strijd aan. Antwerp kende een dipje en Club profiteerde voluit. KV Mechelen kwam nog sterk opzetten maar Club klaarde de klus op de voorlaatste speeldag thuis tegen Winterslag, 3-0. De eerste titel na jarenlang wachten was een feit. De voorhoede Degryse-Brylle was goed voor 39 goals. Degryse werd verkozen tot profvoetballer van het jaar.

In de kwartfinale van de Uefacup werd Club geloot tegen het Griekse Panathinaikos net zoals enkele jaren geleden. In de hel van Athene sleepte Marc Degryse in de slotfase een mooie 2-2 uitgangspositie uit de brand.

 

De thuismatch werd deze keer niet zo’n spektakelstuk als in de vorige rondes. Club had deze keer dan ook geen mirakel nodig waardoor er meer beredeneerd werd gevoetbald. Brylle scoorde 1-0 en dat volstond voor de kwalificatie voor de halve finale.

 

Daarin moest Club het opnemen tegen Espanyol, de tweede ploeg uit Barcelona. Deze keer moest Club eerst thuis aan de bak, dus probeerde men meteen een kloof te slaan. Dat lukte aardig met een 2-0 zege. Club kon tien jaar na Wembley dus een nieuwe Europese finale ruiken. In Barcelona maakte Espanyol de 2-0 ongedaan in een uur tijd. Beyens had voor rust al rood gepakt maar Club overleefde met tien man. Verlengingen moesten beslissing brengen. Daarin viel Mamadou Tew nog uit nadat Club al z’n wissels had opgebruikt. Club moest dus verder met negen. Toen iedereen zich opmaakte voor strafschoppen viel er toch nog een afgeweken bal in de mand van Vandewalle. 3-0 in de 120e minuut en Club uitgeschakeld voor de finale. Doffe ellende en een gigantische ontgoocheling in het Brugse kamp.

 

Gelukkig maakte de titel enkele weken later veel goed zodat dit memorabele seizoen toch nog met een prijs kon worden afgesloten.